top of page
  • Yazarın fotoğrafıBeril Erbil

Yazma Yolculuğunuza Dair Önemli İpuçları


Yazarlardan tavsiye almayı sevdiğinizi tahmin ediyoruz. Hele bu yazar sevdiğiniz bir yazarsa onun tavsiyeleri sizin için daha da önemli hale gelir.


Ancak yazma tavsiyelerini alıp, kendi yazı pratiğinizde uygulayabilmek için; hatta bu tavsiyelerin sizi yazı pratiğinizde derinleştirebilmesi için ilk önce belirli temel adımlar vardır - tavsiyeler de diyebiliriz 🙂 Gelin bunlara biraz daha yakından bakalım.

  • Düzenli olarak yazın: Her zaman söylediğimiz gibi yazmak yazarak öğrenilir. Yazmak, yazdığınız metin ya da yazmak istedikleriniz üzerine her gün belirli bir süre - en azından - düşünmezseniz yazı pratikleriniz sonuç vermez. Yazın, yazamıyorsanız, yazdıklarınızı okuyun.

  • Bol bol okuyun: Okumak rutininizin henüz bir parçası haline gelmediyse hemen bir yerden başlamalısınız. İyi bir yazar her şeyden önce iyi bir okur olmalıdır. Kurmaca eserlerin yanında kurmaca dışı eserlere de yer verin. Kurmaca dışı eserlerle bilgi dağarcığınızı doldururken sizi estetik açıdan geliştirecek kurgu eserlerle edebiyat sanatını keşfedin.

  • Düzeltme sürecini kabul edin: İlk yazdıklarınız iyi olmayacak. Hatta ileride yazacaklarınız da taslak hallerinde basılacak metinler gibi görünmeyecek. yazmak ve yeniden yazmak, düzeltmek, atmak ve eklemek yazma pratiğinin bir parçası; kabul edin.

  • Kendi sesinizi bulun: Kendi sesinizi bulmak belki de yazmanın ve yazar olmanın elzem süreçlerinden biri. Ancak dikkat edin; bir hedef değil, bir süreç… Yazıda akmaya, kendi sesinizi sözcüklere aktarmaya izin verin. Yazdıklarınızdaki ortak söylemleri bulun, sevdiğiniz ve sevmediğiniz yerler üzerine düşünün. Sesinizi bulmak olduğu gibi akıp yazmak değil, yazıdaki müziğinizi keşfetmektir.

  • Geribildirime açık olun: Geribildirim gelişim için önemlidir. Yakın çevreniz yazdıklarınızı büyük olasılıkla beğenecek, bu sebeple bir okur olarak güvendiklerinize gidin. Onlara beğenip beğenmediklerini değil, yazdıklarınız hakkında ne düşündüklerini sorun.

  • İşin profesyonelleriyle bağlantı kurun: Kitap yazmak bir sanat yapmaktır. İçinde tekniği, estetiği ve özgünlüğü barındırır. Yazdıklarınıza dışarıdan bakacak bir göz size yeni bakış açıları sunmanın yanında, sizi geliştirecektir. Metinler üzerine kafa yoran yazarlarla, yazar-eğitmenlerle, yazan-eğitmenlerle bağlantı kurun, atölyelere katılın, bakış açılarını keşfedin.

  • Sürecin tadını çıkarın: Sonuçlar önemlidir ama asıl önemli olan süreçtir. Yazar olmak veya kitap yazmak için yola çıkmayın, yazmak için yola çıkın. Yazın. Süreçten keyif almadığınız, ortaya çıkardıklarınızdan haz almadığınız hiçbir süreç sonuca dönüşmez; yolun tadını çıkarın.

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page