A'dan Z'ye Kurmaca Yazmak: Öykü ve Roman
Kurmacalar hayatla bağ kurup yaşamı anlamlandırmamızı sağlar. Karakterlerle özdeşlik kurarak hayatımıza dışarıdan bakmamıza vesile olur. Farklı bakış açılarını gösterir. Görünenin altındaki anlamları sezmeyi kolaylaştırır. İyi kurmacalar sosyal ve bilişsel yeteneklerimizi geliştirir. Yaşadığımız dünyaya daha çok aidiyet hissetmemizi sağlar.
Bir kurmacayı okumak da yazmak da ona dikkatli bakmayı gerektirir.
3 modülden oluşan bu çalışmamızda sözcüklerden yola çıkıp, cümlelere, oradan paragraflara ve ardından iyi bir kurmacaya giden yolu birlikte yürüyeceğiz.
Okuma ve yazma uygulamalarını da içeren çalışmamız Ferhat Uludere ve Beril Erbil yönlendiriciliğinde ilerliyor.
Bu atölyelere katılarak sizleri edebiyatı bir sanat olarak günlük hayatınıza dahil etmeye, sözcüklerden yola çıkarak düşünce geliştirmeye, daha iyi okuyan ve yazan kişiler olmak için birlikte tartışıp üreteceğimiz bir alana davet ediyoruz.
I. MODÜL
SERİM: KURMACAYA HAZIRLIK (6 HAFTA)
* Dil becerileri
* Hikayeleri bulma
* Kelimelerin izini sürme
* Yakın okuma
* Uygulamalar
II. MODÜL
DÜĞÜM: KURMACANIN TEMELLERİ (10 HAFTA)
* Bir sanat olarak edebiyat
* Kurmacanın unsurları
* Kahramanın yolculuğu
* Zaman ve mekan
* Uygulamalar
III. MODÜL
ÇÖZÜM: KURMACADA İLERLEME (8 HAFTA)
* Kendi sesini bulmak
* Kendi kendinin editörü olmak
* Metin uygulamaları
* Yazı disiplini
Detaylı bilgi ve kayıt için:
Ferhat Uludere ile Yaratıcı Yazarlık
Öykü, roman, tiyatro ya da sinema… Kurmacanın ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu türlerin herhangi birinde ürün vermek istiyorsanız Yaratıcı Yazarlık Atölyesi sizin için önemli bir yol gösterici olacaktır.
Ferhat Uludere tarafından geliştirilen Yaratıcı Yazarlık Atölyesi diğer çalışmalardan oldukça farklı. Uludere’nin bu alandaki saygın üniversitelerin müfredatlarını inceleyerek geliştirdiği metot aynı zamanda Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde Yaratıcı Yazarlık Bölümü’nün iskeletini de oluşturmaktadır. Uludere atölye boyunca üç yıllık bir konservatuvar eğitiminin özünü katılımcılarla paylaşmakla kalmayıp, katılımcıların yazdıkları alıştırmalarda yazdıklarını nasıl bir hikâyeye çevirebilecekleri konusunda yol göstermektedir. Yaptığı yerinde dokunuş ve önerilerle nerede yanlış yaptım hissini de ortadan kaldıracaktır.
Yaratıcı Yazarlık Atölyesi boyunca sadece edebiyatın ve öykünün değil, senaryonun ve oyun yazarlığının da sınırlarında gezinip onların biçimlerini de deneyimleme fırsatı bulacaksınız.
Ferhat Uludere ile yaratıcı yazarlığın detaylarını çalışırken aklınızdaki hikayeleri öykü, roman ve bir filme nasıl dönüştüreceğinizi göreceksiniz.
Yaratıcı Yazarlık Atölyesi boyunca insanın neden hikaye anlattığından, toplumların sevinçlerini, endişelerini, korkularını nasıl kurmacanın içine kattıklarına, Türkiye’nin sinema ve edebiyat birikiminin gelişirken yaşadığı sıkıntılara ve popülerden klasik anlatıya kadar pek çok alanda ufkunuzu geliştirecek bilgiler de edineceksiniz.
Kimler Katılabilir?
Bu atölye edebiyat severlere ve yazmaya başlamak isteyenlere yönelik bir çalışmadır. Atölyeye katılmak için sadece bir okur olmanız bir yeterlidir. Hangi altyapıdan gelirse gelsin, kurmacaları seven ya da üreten herkese açık bir programdır.
Detaylı bilgi ve kayıt için:
Atölye Süresi:
Yaratıcı Yazarlık Atölyesi toplam 8 hafta sürecek ve her çalışma haftada ortalama iki saat sürecektir.
Beril Erbil ile Satır Arası Kurumsal Kitap Kulübü
Kurumunuzda paylaşım ve güven ortamını destekleyecek, motivasyonu artıracak ve çalışanlarınızın yetkinliklerini geliştirecek profesyonel bir kitap kulübünü hayata geçiriyoruz.
Çünkü;
Geleceğin dünyasında fark yaratmak için yaratıcılığımızı ve bilgiyle ilişki kurma biçimimizi bugünden geliştirmeliyiz.
Refahın en önemli belirleyicisi maddi olmayan unsurlara dayanıyor ve kalkınmak, geleceğe emin adımlarla yürümek ancak ve ancak eğitimli ve yetkinliklerini geliştirebilen insanlarla mümkün oluyor.
Dolayısıyla insana yapılan yatırım geleceğimize yapılan yatırımdır ve ancak eğitimli, fiziksel ve psikolojik sağlığı yerinde ve mutlu insan yaratıcı fikirler üretebilir, çevresini geliştirebilir, öğretebilir ve toplumsal ilişkileri ve kurumları dönüştürebilir.
Kurumunuzda bir kitap topluluğu oluşturmanın faydaları;
- Çalışanların sosyal ve duygusal yetkinliklerini, ilişkilendirme becerilerini geliştirir.
- Ek bir eğitim alanı açar.
- Mevcut ortamın dışına çıkarak karakterler, olaylar, zamanlar ve kültürler hakkında kaliteli, yer yer zorlayıcı tartışma ortamları yaratır.
- Hassas ve kırılgan konuları kişiselleştirmeden tartışma fırsatı sunar.
- Paylaşım alanında insanları bir araya getirir, unvan ve hiyerarşiden uzak bir birliktelik ve güven alanı oluşturur.
- Karakterler tartışıldığı için daha dürüst tartışma ortamları yaratır.
- Duygusal zekayı ve toplumsal ilişkileri geliştirir.
Daha fazla bilgi, detaylar ve size özel planlama için;
bilgi@yaziciziceki.com veya yaziciziceki@gmail.com adreslerinden bize ulaşabilirsiniz.