top of page
Yazarın fotoğrafıBeril Erbil

Yaratıcı Yazarlık Nedir?




Yaratıcı yazarlık, öykü ve roman gibi kurmaca metinler üzerine odaklanmış, bu metinlerin inşasının, kurgu ve kurguyu oluşturan unsurlarının incelendiği bir edebiyat alanıdır. Bu alanda eserlerin edebiyat tarihindeki yeri, gelişimi, onları oluşturan kurgu unsurları incelenir, nasıl yazıldığı ve yazılacağı üzerine kafa yorulur.


Yaratıcı yazarlık, yurtdışında üniversitelerde kürsüleri olan bir disiplindir. Kurgu metinlerin zaten “yaratıcı” olması gerektiği düşüncesiyle “yaratıcı yazarlık” kavramına kuşkuyla bakanlar olabilir, ancak bu kavram İngilizce “creative writing” kavramından tercüme edilmiştir. Creative, yaratıcı demektir. Bu kullanımda kurmaca metinlere, yani kendi gerçekliğini yaratan metinlere işaret eder. Dolayısıyla yaratıcı yazarlık kürsüleri ve çalışmaları “sanatçı yazarlar” ortaya çıkarmayı hedefler.


Ancak sanatın önce zanaata ihtiyacı vardır.


Yaratıcı Yazarlık Atölyesi Nedir?


Sanatın konservatuarlarda öğretilen diğer dalları gibi yazmak da öğretilebilir ve öğrenilebilir. Ancak yazmak ilkokuldan itibaren herkesin öğrendiği bir beceri olması dolayısıyla “yazar” olmanın kişiye bahşedilen bir doğuştan gelme yetenek olduğu yanılgısı yaygındır.


Yazmak yetenek ister, doğrudur, ancak üzerinde çalışılmamış bir yetenek heba olmaya mahkûmdur.


İletişimin son derece yoğun olduğu günümüz dünyasında, bilgi çok yerden ulaşılabilir konumdadır, ancak deneyimlerin paylaşıldığı alanlar, tecrübeden öğrenme, çıraklık gibi kavramlar konu sanat olduğunda daha büyük önem kazanır.


Yaratıcı yazarlık atölyeleri tecrübeli yazarlar, editörler ve yazmak isteyen kişileri bir araya getiren, bilgi ve tecrübe paylaşımının yapıldığı, birlikte yeni bir deneyimin ortaya çıkarıldığı, yazan kişilerin yazarlık yoluna yol arkadaşlığı, rehberlik ve eğitmenlik yapıldığı alanlardır.


Tecrübeli, kurmaca metinlerin inşası üzerine edebiyat tarihi üzerinden bir bakış geliştirmiş yazarlar tarafından verilen yaratıcı yazarlık atölyeleri kişilerin edebiyata bakışını geliştiren, okuma alışkanlıklarına olumlu yönde etki eden, yazılan metinler üzerinden kişilerin kendi yazdıklarını değerlendirip geliştirmelerine olanak sağlayan paylaşım ve üretim alanlarıdır.


Yaratıcı Yazarlık Atölyeleri Yazar Yetiştirir mi?


Sadece yaratıcı yazarlık atölyeleri değil, konservatuarlar da yazar veya sanatçı yetiştirmez. Bu alanlar bilgi ve tecrübe paylaşımıyla birlikte sanatçının gelişim alanlarıdır. Konservatuar veya yazarlık atölyesi katılımından sonra hemen yazar olmayı beklemek, sertifikanın sizi tescillediğini düşünmek kendinizden çok atölyeye güvenmek olur. Ancak yazarlığa giden yolda atölyeyi veren yazar kadar yazar adayının da çalışma ve çabası önemlidir.


Sanatın önce zanaata, zanaatın önce tekniğe ihtiyacı vardır.


Yaratıcı yazarlık kursları kişiye bir bakış açısı sunar, bir metne nasıl yaklaşması gerektiğini anlatır. Kişi bu kurslarda yazmayı deneyimler. Yazdıklarını paylaşmak, yazar eğitmenlerden yorumlar almak, yazan kişilerle bir metin üstüne tartışmak kişiye çok büyük gelişim alanı sağlar.


Sanatçı yazarlar olmaya giden yol yetenek ve dil becerisine eklenen çalışma azmi ve çalışma disipliniyle şekillenir.

Yaratıcı Yazarlık Atölyesinden Nasıl Yararlanabilirim?


Yaratıcı Yazarlık Atölyemiz eğitmenimiz yazar Ferhat Uludere anlatımı ve yönetiminde, kurucumuz yazar Beril Erbil’in de aktif katılımıyla ilerleyen bir atölyedir.


Edebiyat severlere, yazanlara ve yazmaya başlamak isteyenlere yönelik olan atölyemize katılım için sadece bir okur olmanız yeterlidir. Hangi altyapıdan gelirse gelsin, kurmacaları seven ya da üreten herkese açık bir programdır.


Bu programda katılımcı sayısını 10 kişi ile sınırlayarak kişinin yazdıklarını ve yeteneğini iyice anlayabilmeyi, kişiye özel yönlendirmelerle kişinin gelişimine olabildiğince destek olmayı arzuluyoruz.


Çalışmamız konu anlatımları ve uygulama olarak iki bölümden oluşuyor. Konu anlatımları edebiyat tarihinde geniş bir alana yayılarak kurmacanın inşasıyla birleşiyor. Uygulama kısmında ise katılımcılar her hafta anlatılan konuya dönük öyküler yazıyor, zamanı daha iyi değerlendirmek için öyküleri atölye saatleri dışında okuyup çalışmaya katılıyoruz, öyküler atölye saatlerinde eğitmenimizle birlikte değerlendiriliyor. Böylece her seviyeden katılımcının kendi yetenekleri doğrultusunda yazdıklarını geliştirmesine olanak sağlıyoruz.


Bu çalışmadan; yazarak, yazdıklarınızı paylaşarak, okuyarak ve kurmaca üzerine düşünüp eğitmenimizle sorularınızı paylaşarak en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page